На пазар в индийски магазин

Мнозина от вас сигурно са се изкушавали поне веднъж да надникнат в магазин за индийски стоки. И вероятно сте огледали с удоволствие малките мебели, които обикновено се продават там: масички, столове, скринове, шкафове със странна форма. Не е сигурно дали европеецът може да оцени стилистиката и орнаментиката на индисйките мебели, но със сигурност всяко от тези изделия би могло да намери мястото си в еклектиката на съвременното жилище.

Индийските майстори на мебели и художници са едни от най-популярните в света, които освен със сръчността си са известни и като пазители на вековни традиции. Не е нужно да познавате индийската митология за да изберете резбована масичка или стенен шкаф с две крила, които всъщност са от плетеница от дървесина. Но тъй като индийските мебели са от естествено дърво, те разбира се, биха се вписали в дома ви ако повечето мебели там са дървени или фурнирът им имитира дърво.

Можете да замените традиционните нощни шкафчета с индийски масички дори и леглото ви да е метално. Ако над ниския шкаф в трапезарията ви има само огледало, поставете две малки стенни шкафчета или полици от двете страни на огледалото… Изобщо – много важно е тук да се водите от вътрешното си чувство за хармония и да не забравяте, че малките мебели от индийския магазин все пак имат много повече декоративна, отколкото функционална стойност.

Много популярни в интериорната орнаментика в “източен” стил са индийските дървени вази. Те са богато украсени с цветя и са особено подходящи в стая, чиито стени са с флорални тапети или подобен мотив се среща на дамаската на дивана или завесите в дневната. Вази и съдове в тази стилистика се срещат в многообразие от форми, цветове и модели.

Естествено, в индийския магазин ще намерите още много акценти за интериора, които ще го направят наистина неповторим: статуи, фигури, свещници, огледала, закачалки, текстилни изделия. Най-типичното за тях е, че са изработени само от естествени материали: дърво, метал, стъкло, глина, памук. Може би затова и любителите на индийските мебели са готови да обзаведат цяло помещение и дори целия си дом в този стил, който внася и екзотика, и много уют.

Ако и вие сте привърженици на идеята да спите в спалня на махараджа с цялата й стилистика, тогава е добре да се обърнете направо към вносителите на екзотични мебели, защото кварталното индийско магазинче не е мястото за подобна покупка. Друга възможност е да разгледате интернет сайтове, за да изберете онова, което ви е нужно и наистина ви харесва, а после и да намерите начин да го доставите направо в дома си. Усилието си заслужава!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *