Какво трябва да знаете когато обзавеждате трапезария

Съвременният дом отдавна се отказа от трапезарията като отделна стая, в която обитателите само се хранят или използват единствено при посрещане на гости. Днешната трапезария и в частност масата за хранене изпълняват множество функции: място за социални контакти, за писане на домашни, за игри. Тя често е обединена с кухненски бокс, така че семейството общува, докато се приготвя храната или се извършват традиционните домакински дейности.

И така – какво трябва да знаете когато обзавеждате трапезарията? На първо място подберете размера и формата на масата, в зависимост от размера на помещението. Твърде голямата маса може да създаде дискомфорт, особено когато заемането на местата около нея става трудно или когато ставането или сядането на някого налага разместване на останалите хора. Малката маса създава пък дискомфорт при хранене поради липсата на достатъчно място за посудата и приборите.

Изборът на маса и столове в трапезарията е свързан строго с начина ви на живот. Ако имате навика да посрещате гости и да се заседявате около масата за дълги разговори, тогава си струва да помислите и да прехвърлите акцента от т. нар. холна част на дома си ( с меките мебели и ниска масичка) към трапезарната маса. Освободете повече пространство за по-голяма маса или маса с допълнително разтягане, като се откажете от едно канапе или два от фотьойлите. Обзаведете се с няколко традиционни столове за трапезария с тапицерии и удобна облегалка и още поне толкова сгъваеми столове, които да държите в килера или гаража и да ползвате при нужда (не забравяйте, че и техните облегалки трябва да са удобни). Можете да помислите и за толкова модерните пейки, които се крият под правоъгълните маси и не се пречкат, когато не правите нищо в тази част на дома си. Разбира се, спечеленото място е за сметка на неудобството да няма на какво да се облегнете по време на вечеря.

Ако обаче посрещате гостите си извън дома и използвате трапезарията предимно за хранене на семейството, тогава подберете масата и столовете само според удобството на семейството. Не забравяйте, че кръглата или овалната маса е по-доброто решение, ако имате малки деца, поради липсата на ъгли. А и масите с тази форма могат да приютят при нужда и повече хора. Подберете мебел със здрав и стабилен плот, защото върху него ще тракат плочки на домино, децата ще рисуват с моливи, ще се търкалят камиончета… Ако не сте привърженици на покривките за маса, помислете как ще почиствате плота, ако бъде надраскан с черен флумастер или се разлее чаша сок от касис. Все пак трябва да осигурите защита на плота, когато върху масата се извършват непривични дейности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *